Scenery/eigenbrouwsels

Deze pagina is nog onder constructie

Scenery index
Mallen maken
Opslag evergreen profielen


Mallen maken

Mallen gieten

Even weer eens wat proberen, je leest er veel over maar hoe lukt het zelf? Mallen gieten.

Vriend Bert heeft voor mij met porselein gips een aantal afdrukken gemaakt en van deze afdrukken wou ik dan weer zelf mallen gieten.

Eerst worden de afgietsels op een plank vast gelijmd en met wat latjes maak je er een bakje omheen.

Alle gaten en kieren in het bakje worden netjes met sterk verdund gips dicht gesmeerd.

Als dit alles lekker droog is, kan je de mallen gaan gieten.

Voor het gieten heb ik gebruik gemaakt van siliconen rubber welke je moet mengen met een harder.

De firma Wilsor Kunstharsen Biddinghuizen verkoop deze siliconen rubber, dat is eens lekker dicht bij huis.

Siliconen rubber bestaat uit een witte dikvloeibare hars component en een transparante of desgewenst blauwe harder component, waarvan 5-10% toegevoegd en goed doorgeroerd moet worden. Bij 5% verharder is het mengsel ± een uur verwerkbaar en bij 10% ongeveer een half uur. Dit geeft ook een iets hardere rubber.

Ik heb ongeveer 6% harder toegevoegd, zodat de mallen lekker soepel blijven, ik heb het mengsel klaar gemaakt in een gietbeker, de “bakjes”rijkelijk gevuld met dit siliconen rubber, ik heb geen last gehad van luchtbellen in het rubber.

Prijs ongeveer 10 € per mal, als je dat vergelijkt met de prijs die je voor een mal in de winkel betaald (ruim het dubbele) is het zeker voordelig om zelf mallen te gieten.

Eenmal de mallen klaar, kan je deze vullen met modelgips, maar als je een fijnere structuur wil en ook nog wat sterker kan je gebruik maken van porselein gips.

Weer een leuke ervaring rijker.


Opslag evergreen profielen

Al een tijdje liep ik rond met het probleem hoe de evergreen profielen netjes opbergen, ze lagen eerst in een doosje, maar als je dan wat nodig hebt  ben je eerst een tijd aan het zoeken voordat je hebt wat je nodig dacht te hebben.

Dat moest anders, zeker na het aanvullen van de voorraad evergreen profielen wat ik afgelopen najaar heb gedaan, ik had verschillende ideeën maar het meest handige heb ik dan maar uitgevoerd.
Ik ben op zoek gegaan naar een stuk kanaalplaat, gelukkig had collega modelbouwer Aart nog wat staan.
Het stuk kanaal plaat heb ik in stukken gezaagd net iets korter dan de evergreen profielen lang zijn, breedte heb ik gekozen op basis van het feit dat ik zes stuks plaat wilde overhouden uit het reststuk, de delen zijn ongeveer de afmeting van een A4 geworden.
De delen kanaal plaat heb ik met houtlijm en een latje er tussen op mekaar gelijmd, zodat ik boven op de kanaal plaat ook nog een stickertje kon aanbrengen met de afmeting van de profielen.
Hierbij nog een kleine foto reeks.